Czy ktoś mógłby napisać czy przy włączeniu świateł pozycyjnych (przy włączonym lub wyłączonym zapłonie) zapala się jakaś kontrolka na desce? Ostatnio padł mi włącznik świateł i po wymianie nic się nie włącza przy postojówkach (tylko podświetlenie deski), a mam wrażenie, że kiedyś się włączała kontrolka pozycyjnych na desce.
Druga sprawa to czy przy włączeniu tylnego światła przeciwmgielnego podświetlenie ikonki na przełączniku zmienia się na pomarańczowe? Dla przednich się zmienia, a dla tylnych nie. Jednocześnie zapalają się oczywiście odpowiednie kontrolki na desce.
Chodzi o włącznik do O1 przed liftem, ze ściemnianiem podświetlenia deski i przednimi światłami przeciwmgielnymi.
Czy ktoś mógłby napisać czy przy włączeniu świateł pozycyjnych (przy włączonym lub wyłączonym zapłonie) zapala się jakaś kontrolka na desce?
tak zapala sie kontrolka od świateł pozycyjnych
Zamieszczone przez tompol
czy przy włączeniu tylnego światła przeciwmgielnego podświetlenie ikonki na przełączniku zmienia się na pomarańczowe?
nie zmienia sie podświetlenie (teraz zobaczyłem jak jest widno) jest takie samo jak przed włączeniem na zielono zapala sie gdy włączysz przeciwmgielne przednie - ale sprawdze jeszcze wieczorem
sprawdź czy jak weźmiesz manetką od kierunków w dół (w lewo) bez zapłonu czy zapali ci sie kontrolka od pozycyjnych jeśłi tak to znaczy że coś nie łączy we włączniku świateł
jeśli się nie włączy znaczy ze padło podświetlenie w desce - juz nie pamiętam czy jest tam dioda czy żarówka
sprawdź czy jak weźmiesz manetką od kierunków w dół (w lewo) bez zapłonu czy zapali ci sie kontrolka od pozycyjnych jeśłi tak to znaczy że coś nie łączy we włączniku świateł
jeśli się nie włączy znaczy ze padło podświetlenie w desce - juz nie pamiętam czy jest tam dioda czy żarówka
Nie świeci się. Trzeba będzie zajrzeć do szafy.
[ Dodano: Czw 07 Sie, 08 18:25 ]
Ktoś się orientuje, czy podświetlenie jest na diodach czy żarówkach?
Hmmm. :roll: Czuli jak jest w końcu? Jest osobna kontrolka do pozycyjnych czy nie ma? Bo o to właśnie chodzi. Przy światłach mijania i drogowych świecą się odpowiednie kontrolki. Chodzi tylko o pozycyjne.
Tylko pamiętajcie, że chodzi o model przedliftowy, bo Maicroft i speedy1953 mają Octy poliftowe. Nie wiem jak zgucio.
ja mam wersje przed liftem rocznik '98 tylko przerobiona
u mnie jet jedna kontrolka od pozycyjnych i od mijania a dokładnie kontorlka od postojówek kontrolka podświela dwa niby złączone światła - czyli postojówki
może masz inną wersje licznika kolega ma octe i jemu pokazuje mijania ale nie wiem czy postojowe pokazuje z tym że ona ma inny licznik że kontrolki są w zegarach a nie pomiędzy nimi
jak wiadomo diesel ma inny licznik i benzyna tez
Zamieszczone przez Maicroft
zgucio, Hmm, a moze dopiero jak sa mijania to swieci, a na pozycjach nie ma nic??
U mnie jest kontrolka mijania (jeden reflektor), zaś do postojowych wydaje mi się właśnie, że była osobna kontrolka. I pewnie mam rację... Wydaje mi się. Pewnie szukam dziury w całym. :roll:
EDIT:
W końcu znalazłem instrukcję i wychodzi na to, że jednak szukałem dziury w całym. Nie ma osobnej kontrolki od postojówek, a kontrolka od świateł mijania włącza się dopiero wraz ze światłami mijania. Podkreślam to w razie przypadku, gdyby ktoś miał równie dużo wolnego czasu jak ja. :?
ja mam Octavia 1 rok 1999 wyposażenie glx i tez nie mam tej kontrolki mam to samo co Ty (mijania jest, pozycyjne nie ma)! Z tego co się orientuję to przy światłach pozycyjnych powinna być ta kontrolka (kontrolki mam między licznikami) i do tego wszystkiego nie mam sygnalizacji wyłączenia świateł która też powinna być! Może mi ktoś powiedzieć kiedy jest sygnalizowanie nie wyłączenia świateł? Czy w momencie wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki, czy otwarcia drzwi?
sygnalizacja czyli takie piiiiii....... włączy się przy otwieraniu drzwi i wyjęciu kluczyków kiedy:
1. masz wł. światła
2. masz wł. kierunkowskaz ( wtedy palą się pozycyjne tylko z lewej lub prawej strony, zależnie od położenia manetki kierunków)
u mnie O1/2003 nie ma oddzielnej lampki od pozycyjnych, zapala się tylko podświetlenie szafy, kontrolka zapala się przy mijania, długich, p/mgielnych przednich lub tylnych,
przy przednich p/mgielnych zmienia się podświetlenie na przełączniku na żółto
To z kontrolkami mam tak samo ale właśnie nie mam tego piiiii... może wiesz gdzie to się znajduje? Może to jest wbudowane w wyłącznik świateł? Nie wiem za co się zabrać :shock:
A ten nieszczęsny brzęczyk świateł? powinien być w wersji GLX? i gdzie się znajduje, czy faktycznie jest w liczniku i co może być powodem że nie działa?
a u mnie pozycja" pozycyjne" podobnie zresztą jak "mijania" przy wyłączonym zapłonie nie robi nic - wszystko ciemne i martwe....
światła pozycyjne osiągam dopiero po włączeniu kierunku lewo lub prawo - wtedy tez włącza się bzyczek
impreza integracyjna? symulacja rajdu? wyprawy Afryka i Azja, co-driving w N'kach/WRC ? -> dzwoń, pisz chętnie pomożemy
zgucio, przy otwieraniu zamka zapala się oświetlenie, jak i również przy wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki też się zapala, dodam tak też że np przy rezerwie słychać dźwięk brzęczyka, tylko nie wiem czy to jest jeden i ten sam brzęczyk do świateł, rezerwy, płynów, itd...
Komentarz